Kérdése van? Hívjon minket! +36-1/789-0111

Blog
2018.04.17 15:27

Hogyan válasszunk speciális pákahegyet? - 3. rész

A "Hogyan válasszunk speciális pákahegyet" sorozatunk 3., befejező része

A különböző műveletekre, és műveletcsoportokra is léteznek speciális hegyek, ezeknél nem számít, hogy az alkatrészek milyen specifikációkkal rendelkeznek.

 

Lapos penge formájú hegyek

A gyártók a leírásokban többnyire penge, és spatula elnevezéssel szerepeltetik ezt a formát. Az egyenletesen fűtött él széles, és merőleges a pákahegy szárára nézve. Mérete 10 mm-től kezdve lehet akár 32-35 mm is, de bizonyos cégek termékei között még a 40 mm-t meghaladó változat is megtalálható.

Leggyakrabban a komplex formájú integrált áramkörök helyének kitisztítására alkalmazzák, a kiforrasztást követően, továbbá képes egyszerre melegíteni az egy sorban levő kivezetéseket is. Elég széles területen tudja párhuzamosan megolvasztani az ott található összes ónt.

 

Késpenge formájú hegyek

Sokkal keskenyebb típus, mint a lapos forma, számszerűen 3-6 mm széles az éle, ami 45°-ban van a páka szárára nézve. Csúcsos résszel is rendelkezik a hegy, így kisebb pontok forrasztása is tökéletesen megoldható vele. Egy kis ügyességgel bármilyen méretű forrasztófelületen végezhetünk általa ki-, és beforrasztást, de kiváló az ónhidak eltávolítására is.

Ez az a forma, amely szinte minden műveletre képes, és minden hegy iránti igényt maximálisan kielégít. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden folyamatnál tökéletes, természetesen itt is akadnak hátrányok. Például egy nagyobb felületnél csak olyan szögben férhetünk hozzá a ponthoz, ahogyan a penge kialakítása ezt engedi. Altípusai közé tartozik az íves formákból megalkotott változat, amely elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a páka többcélú használatát megkönnyítse. Ez a típus is rendelkezik olyan csúccsal, ami egy pont forrasztására is alkalmas, valamint a nagyobb felületeknél több szögből van lehetőségünk hozzáférni bizonyos részekhez. A gyártó cég kissé magasan árazta ezt a típust, és valamiért korlátozta elterjedését.

 

Speciális hegyek gazdasági szempontból

Mivel tényleg speciális darabokról van szó, amik nagyban megkönnyítik a munkafolyamatokat, ezért eléggé drágán lehet őket beszerezni. Az eljárások legtöbbször költséghatékonyabb, általános célú eszközökkel is elvégezhetőek, összetettebb alkatrészeknél akár meleg levegővel. Viszont itt számolnunk kell a műveletek belassulásával. A meleg levegő fűtése kevésbé ellenőrizhető, ami kárt okozhat a javítási terület közvetlen közelében.

Átfogó gazdasági elemzéssel kimutatható a drágább módszerek megtérülése.

 

Egyedi kialakítású hegyekkel

Ha olyan forrasztási feladatok elé nézünk, ahol nehézkes a hozzáférés, egyedi a forma, vagy bármi egyéb, és a gyártók által forgalmazott hegyek egyike sem bizonyulna hatékonynak, lehetőségünk van megtervezni, legyártatni a saját igényeinknek legmegfelelőbbet. Több gyártó kínálja már ezt a szolgáltatás, aminél a tervezési, és a technológiai előkészítési költségek is bennünket terhelnek.

Ez lett volna útmutatónk befejező része, az első részt ide, illetve a második részt, pedig ide kattintva olvashatja el! 

Ha pedig széles pákahegy kínálatunk érdekli, akkor a linkre kattintva elérheti!