Elérhetőség

Cím: 1043 Budapest Dugonics u. 11.

Tel.: (+36) 1 / 789-0111

Fax.: (+36) 1 / 782-6607

Email: info@elgelectronic.hu

Nyitva tartás:

hétfő - csütörtök 8:00 - 16:00 péntek 8:00 - 15:00

Térkép

Fizetési megoldás

Pénznem váltás

Hírlevél

Partnereink

Szavazás

Melyik gyártó pákahegyét tartja tartósabbnak?
Weller
Plato
JBC
Ersa
Metcal
Hakko
Pace
Goot

Kiemelt kategóriáink:

Forrasztóállomás

Weller forrasztóállomás

Forrasztópáka

Weller páka

Gáz forrasztópáka

Pákahegy

Kiforrasztó állomás

Forrasztó paszta

Termékajánló

Blog
2017.12.12 15:48

Hogyan tisztítsuk megfelelően a forrasztópákánkat?

Forrasztópákánk tisztítása fontos feladat, melyet több módon is elvégezhetünk. Olvassa el cikkünket és tudja meg, hogy melyek a legelterjedtebb tisztítási lehetőségek!

 

Forrasztópákánk megfelelő karbantartása meghosszabbítja várható élettartamát és lehetővé teszi a minőségi, biztos forrasztás létrehozását. Cikkünkben leírjuk Önnek, hogy mit érdemes elvégeznie, illetve hogyan érdemes a pákáját megtisztítania. Tartson velünk, ha Önnek is fontos forrasztó eszközei megfelelő védelme és minősége.

 

Hogyan tisztítsuk a forrasztópákánkat?

 

Az egyik legelterjedtebb módszer a páka tisztítására, ha úgynevezett cink-klorid oldatba mártjuk a forrasztás befejeztével. Ezt az oldatot rendkívül egyszerűen, akár otthon is elő tudjuk állítani, azonban, ha így teszünk, akkor figyeljünk oda és legyünk óvatosak, mivel sósavval kell dolgoznunk. A forrasztóvíz előállítása rendkívül egyszerű, egységnyi tömény sósavban kell feloldani annyi cinket, amíg az oldat telített nem lesz. Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy belemártjuk a forrasztópákánkat az oldatba és már el is tűntek a szennyeződések. Ha rendszeresen esünk át ezen a tisztítási módon, akkor a hatékonyság is garantált lesz!

 

A fent említett módszert a forrasztási folyamatok után szoktuk elvégezni és nem pedig közben. Ha forrasztunk és közben szeretnénk megtisztítani kicsit a pákát, akkor használjunk egy enyhén benedvesített szivacsot, melyen egy gyors mozdulattal végighúzzuk az eszközünket. Figyeljünk oda, hogy ne tartsuk sokáig a szivacson a pákánkat, mivel a magas hő hatására ráolvadhat a szivacs és ezzel pontosan az ellenkezőjét váltanánk ki, mint ami a tervünk volt.

 

Ha már nem új az eszközünk, akkor valószínű, hogy be fog következni az ón bevonat lekopása. Ez indikálja a pákahegy elhasználódását, azonban ne aggódjunk, még nincs minden veszve. Nincs más teendőnk, mint befolyatni friss gyantás ónnal, ezután pedig egy enyhén vizes szivacson lehúzni, pont úgy ahogy fent említettük. Ha az ón nem ragad rá a pákára, akkor próbáljuk meg még ezt a módszer kétszer, háromszor. Ha ezután sem járunk sikerrel, akkor még kipróbálhatunk valamit, mielőtt kidobnánk és vennénk egy újat. Az eljárás furcsának tűnhet, azonban már sok esetben működött. Ugyan úgy kezdünk, mint előbb, először be kell vonnunk a hegyünket friss gyantás ónnal, majd bele kell nyomnunk a pákát egy Kalmopyrin tablettába.

 

Ezek lennének a leggyakoribb tisztítási módszerek, melyek már beváltak. Próbálja ki nyugodtan mindegyiket Ön is! Ha pedig friss pákára lenne szüksége, akkor se aggódjon, mivel óriási forrasztópáka kínálatunkban biztosan megtalálja az igényeit és pénztárcáját legjobban kielégítő terméket! Előző bejegyzésünkben azt tárgyaltuk ki, hogy milyen a megfelelő forrasztópáka. Azt is érdemes elolvasnia!